Home Blog Snel een lekkende kraan repareren

Snel een lekkende kraan repareren

Gepubliceerd op 18 januari 2023

Een lekkende kraan kan voor ongemak zorgen en kan leiden tot verspilling van water en hoge waterrekeningen. In noodgevallen is het belangrijk om snel actie te ondernemen om de lekkage te stoppen en verdere schade te voorkomen. In dit artikel delen we de stappen die je kunt nemen om een lekkende kraan in noodgevallen te repareren, volgens de expertise van Loodgieter Koning.

Sluit de watertoevoer af:
Voordat je begint met de reparatie, is het cruciaal om de watertoevoer naar de kraan af te sluiten. Zo voorkom je verdere lekkage en kun je veilig aan de slag. Meestal bevindt de afsluitkraan zich onder de gootsteen of in de kelder. Draai de kraan met de klok mee om de watertoevoer af te sluiten.

Verwijder de kraan handgreep:
Om toegang te krijgen tot de interne onderdelen van de kraan, moet je de kraan handgreep verwijderen. Dit kan worden gedaan door het losdraaien van de schroeven of het verwijderen van de decoratieve dop op de handgreep. Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat om schade aan de kraan te voorkomen.

Controleer de kraanleertjes:
In de meeste gevallen is een lekkende kraan het gevolg van versleten leertjes in de kraan. Inspecteer de leertjes en controleer op tekenen van slijtage, scheurtjes of beschadigingen. Als de leertjes versleten zijn, is het noodzakelijk om ze te vervangen. Je kunt de oude leertjes verwijderen en nieuwe exemplaren installeren volgens de instructies van de fabrikant.

Vervang de O-ringen:
Naast de leertjes kunnen ook de O-ringen rondom de kraan een bron van lekkage zijn. Controleer deze rubberen ringen en vervang ze indien nodig. Verwijder de oude O-ringen voorzichtig en plaats nieuwe ringen van dezelfde maat en specificaties. Zorg ervoor dat de ringen goed zijn afgedicht om lekkage te voorkomen.

Monteer de kraan handgreep terug:
Nadat je de leertjes en O-ringen hebt vervangen, monteer je de kraan handgreep weer op zijn plaats. Zorg ervoor dat alle onderdelen correct zijn uitgelijnd en draai de schroeven stevig vast. Controleer of de kraan soepel opent en sluit zonder lekkages.

Open de watertoevoer en test de kraan:
Zodra je de kraan handgreep hebt gemonteerd, kun je de watertoevoer weer openen. Draai de afsluitkraan tegen de klok in om het water weer te laten stromen. Test de kraan grondig door deze zowel in warm als koude waterstand te openen en te sluiten. Controleer of er geen lekkages meer zijn.

Conclusie:
Een lekkende kraan in noodgevallen kan snel en effectief worden gerepareerd met de juiste stappen. Door de watertoevoer af te sluiten, de leertjes en O-ringen te vervangen en zorgvuldig de kraan handgreep te monteren, kun je de lekkage stoppen en verdere schade voorkomen. In noodgevallen is het echter altijd aan te raden om een professionele loodgieter zoals Loodgieter Koning te raadplegen. Ze hebben de kennis en ervaring om snel en veilig de lekkende kraan te repareren, zodat je weer kunt genieten van een goed functionerende kraan en waterbesparing. Neem contact op met Loodgieter Koning voor deskundige hulp bij het repareren van een lekkende kraan in noodgevallen.

Zullen we afspreken?